• Het vooruitzicht van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor oplopende spanningen op financiële markten.
  • Analisten bij banken zijn druk in de weer met het uitwerken van scenario’s voor een geopolitieke crisis.
  • Vermogensbeheerder UBS Global Wealth Management geeft aan dat beleggers zich op drie manieren kunnen indekken.
  • Lees ook: Hebben we de bodem voor de aandelenmarkt in januari gezien, of gaan we toch nog lager

Financiële markten raken steeds meer in de ban van geopolitieke spanningen, die hoofdzakelijk draaien om het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Maandag provoceerde de Russische president Vladimir Poetin westerse landen met de erkenning van twee opstandige regio’s in Oost-Oekraïne. Of dit de opmaat is tot een bredere invasie van Oekraïne, moet nog blijken.

Beleggingsstrategen bij zakenbanken werken met verschillende scenario’s voor de uitkomst van de Oekraïne-crisis. Dat gebeurt ook bij de vermogensbeheertak van de Zwitserse bank UBS.

Het team van chief investment officer Mark Haefale heeft een rapport opgesteld met suggesties over hoe beleggers zich het beste kunnen indekken tegen de geopolitieke onzekerheden.

Vooralsnog ziet Haefele een geleidelijke de-escalatie als het meest waarschijnlijke scenario. "Ons basisscenario gaat er nog steeds vanuit dat diplomatieke inspanningen uiteindelijk zullen zorgen voor afnemende spanningen", aldus Haefale in de rapport. "Dit kan nog een aantal maanden in beslag nemen, maar we gaan ervan uit dat beide kampen uiteindelijk de afweging maken dat de economische en politieke prijs van een militair conflict te hoog is."

Het uitbreken van een oorlog in Oekraïne blijft echter een serieuze mogelijkheid. De analisten van UBS hebben die mogelijkheid daarom ook meegenomen in hun scenario-analyse.

"Als er een militair conflict uitbreekt, kunnen zwaardere westerse sancties de vooruitzichten voor de langetermijngroei van de Russische economie serieus schaden. Ook kan dit in Rusland zelf leiden tot politieke onrust", aldus Haefele.

Het is duidelijk dat de gevolgen van het politieke conflict op energieprijzen van groot belang zijn voor beleggers. "Voor de Europese Unie kunnen er grote consequenties zijn, gelet op het feit dat de EU 40 procent van zijn aardgas en 30 procent van zijn olie importeert uit Rusland. Toch denken we niet dat energieleveranties serieus in gevaar komen, zelfs in het geval van een militair conflict. Een langdurige opschorting van de export naar Europa zou de Russische economie zwaar raken", aldus het rapport van UBS.

De analisten wijzen er verder op dat westerse landen nog steeds in een fase van economisch herstel en stijgende bedrijfswinsten zitten: "Per saldo geeft dit gunstige vooruitzichten voor aandelenbeleggers dit jaar".

De analisten van UBS komen uiteindelijk met 3 suggesties voor beleggers om de geopolitieke risico's én het perspectief van hoge inflatie en rentestijgingen het hoofd te bieden.

1) Brede spreiding van aandelenportefeuille

Een terugslag op aandelenmarkten als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen heeft doorgaans een beperkte invloed op beleggers met een breed gespreide aandelenportefeuille, volgens UBS.

"Beleggers die een goede spreiding hebben aangebracht voor de lange termijn, zijn het best gepositioneerd voor het wegvallen van geopolitieke risico's, maar ook bij minder gunstige scenario's."

2) Beleggen in grondstoffen en energie-aandelen

Het team van UBS ziet beleggingen in grondstoffen en energie-aandelen als een goede manier voor beleggers om zich in te dekken tegen geopolitieke risico's. "In het geval van een escalatie in Oekraïne zullen energieprijzen stijgen. En ook los van de politieke ontwikkelingen verwachten we dat olieprijzen dit jaar oplopen, vanwege een aantrekkende vraag naar energie en een relatief krap aanbod", aldus Haefaele.

3) Financiële sector kan goed omgaan met hogere rentes

Als derde punt noemt het team van UBS de risico's van hogere rentes in met name de Verenigde Staten. Banken kunnen daar relatief goed mee omgaan, omdat die hogere financieringskosten kunnen doorberekenen in hogere rentes voor kredieten aan bedrijven en consumenten.

"De financiële sector profiteert doorgaans van hogere rentes, omdat de netto rentebaten dan stijgen. Ook denken we dat waarde-aandelen in brede zin beter kunnen omgaan met rentestijgingen, terwijl groeibedrijven die het moeten hebben van goedkope financiering het lastiger hebben."

LEES OOK: 4 crypto-analisten bespreken het risico van een verdere daling van de bitcoin door geopolitieke onrust én een forse renteverhoging in de VS